Een Dagboek voor mijn Dochter: 10 Wijze Lessen voor Later

Twee maanden voordat ik zwanger raakte van Isaya – op maandag 31 juli 2014 – schreef ik tien “wijze lessen” in een notitieboekje. Voor Aya, als ze ouder was. Ik wist toen nog niet dat ze Isaya heette: ik begon het stukje tekst met “Liefste jij”. Bijna drie jaar later heb ik een prachtige, gezonde dochter die al kan lopen, lachen, kletsen, brullen en plassen op een potje. Een eigenwijs dametje dat haar eigen weg zal vinden in het leven. Maar wie weet heeft ze op een dag die wijze lessen, die haar moeder met pijn & moeite heeft weten te bemachtigen, nodig. Ik heb ze nog een keer opgeschreven in het mooie dagboek dat ik recent van Elma van Vliet kreeg.

10 wijze lessen

1. Neem altijd afscheid

Hoe moeilijk en spannend soms ook, verlaat een persoon of plek nooit zonder afscheid te nemen. Anders blijft het je stilletjes achtervolgen.

2. Verbind jezelf met anderen, zonder jezelf te verliezen

Een leven zonder relaties is koud en eenzaam. Maar het is een kunst om een band met iemand aan te gaan zonder daarbij stukjes van jezelf te verliezen. Verdwijn niet in de ander, maar vul elkaar aan, inspireer elkaar en blijf jezelf.

3. Leeft met een open hart en accepteer dat dit pijn veroorzaakt

“Freedom is a Naked Heart that always Dares to Give” (Katie Herzig)

Ik moest het op mijn arm laten tatoeëren om mij eraan te helpen herinneren. Het is beter om met een open hart te leven en de pijn die daarbij hoort te voelen, dan je hart te sluiten voor mensen en ervaringen.

4. Jezelf leren kennen is geen proces met een begin en einde…

…het is een cyclus. Zolang je leeft en dingen meemaakt, zul je veranderen en andere delen van jezelf leren kennen. Laat je niet in een hokje plaatsen, blijf groeien. Ontwikkeling en liefde zijn de zin van het leven.

5. Accepteer dat mensen komen en gaan

Hoe moeilijk het soms ook is om vrienden te verliezen, realiseer je dat mensen in je leven komen met een reden. Als jullie genoeg van elkaar hebben geleerd, elkaar genoeg hebben gegeven, kan het tijd zijn om verder te gaan zonder elkaar. Hoe pijnlijk soms ook.

6. Verander! Nu!

“When it becomes more difficult to suffer than to change, you will change” (Robert Anthony)

Blijf niet hangen in destructieve, onproductieve of ongelukkig makende situaties en gewoontes. Het is jouw leven: verander het!

7. Een van de belangrijkste voorwaarden om gelukkig te zijn…

…is je ergens veilig en thuis voelen. Ik heb mij jaren lang niet thuis gevoeld in Nederland en dat was slopend. Blijf zoeken naar jouw thuis, maar realiseer je ook dat je jezelf overal mee naartoe neemt.

8. Leer luisteren

Echt luisteren. Oefen jezelf in het luisteren naar wat anderen zeggen. Zowel verbaal als non- verbaal. Een wereld zal zich voor je openen.

9. Fouten zijn herinneringen aan moed

“The greatest mistake you can make in life is to continually be afraid to make one” (Elbert Hubbard)

Durf fouten te maken. Ze zijn niet fout. Ze zijn herinneringen aan een tijd waarin je de moed had om nieuwe dingen uit te proberen zonder dat je het resultaat wist. Dat is leven met een open hart.

10. Dingen kunnen naast elkaar bestaan

Het leven is niet zwart-wit. Het is niet het een of het ander, optie A of optie B. Er is altijd een optie C. Zelf als dingen tegenstrijdig lijken. Het leven bestaat uit nuanceringen en persoonlijke, veranderende waarheden. Er is niet zoiets als één waarheid. Met één uitzondering. Één waarheid staat vast. En dat is dat ik mijn hele leven van je zal houden.

 

Deze mooie blog is geschreven door Kari van der Heide.