Meteen naar de inhoud

Het mooiste cadeau dat je kunt geven is aandacht.

Vroeger toen ik klein was had ik altijd wensen voor mijn verlanglijstje. Een spelletje, tekenspullen of rolsschaatsen. Logisch natuurlijk, want spelen was toen het liefste wat ik deed. Ook toen ik student was, bleef mijn verlanglijstje lang. Alleen de inhoud was veranderd. Ik wilde graag een nieuwe telefoon, die nieuwe laarzen of dat lekkere geurtje. Maar toen ik tegen de 40 liep – ik werkte toen al fulltime aan mijn concepten – werd het lijstje steeds korter. Er stonden spullen op voor in de keuken en nieuwe theemokken waarmee ik mezelf dan een me-time-momentje zag hebben. 

Hoe ouder ik werd, hoe bewuster ik nadacht over waar ik eigenlijk écht gelukkig van werd. Meer en meer realiseerde ik me dat echte aandacht van de mensen die belangrijk voor me zijn het mooiste is wat ik kon krijgen. Een kaartje van een vriendin met een lieve tekst, tijd samen om wat leuks te doen, een middag ganzenborden met oma. En om me heen zie ik om dat veel mensen hetzelfde voelen. Ik deed onderzoek onder 1.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar waaruit bleek dat maar liefst 85% van de ondervraagden liever aandacht dan spullen cadeau krijgt! 

Die uitkomst zegt volgens mij iets over de tijd waarin we leven. We leven in een wereld die altijd maar door raast. Er komen dagelijks zóveel prikkels op ons af dat onze aandacht bijna constant gefragmenteerd is. We doen verschillende dingen tegelijk, zijn afgeleid door onze telefoons, laptops of druk met van alles en nog wat regelen tegelijkertijd. Het maakt het soms moeilijk om te zien en te voelen wat echt gelukkig maakt. Verbinding met jezelf en de mensen die belangrijk voor je zijn. 

De afgelopen jaren kreeg ik heel vaak het verzoek of ik niet een versie van de Vertel Eens serie kon maken dat geen boek was. Omdat er veel moeders en oma’s zijn die liever kletsen dan schrijven. Daarom heb ik het afgelopen jaar gewerkt aan Hartenvragen. Hartenvragen zijn kaartjes met vragen waarmee je op een makkelijke en leuke manier een bijzonder gesprek op gang kunt brengen. Want weet jij hoe je oma aankijkt tegen opgroeien in deze tijd? Of welke muziek je moeder het liefst luistert als ze vrolijk of juist verdrietig is? Ik hoop dat Hartenvragen je helpt om een gesprek te hebben dat nét iets dieper gaat dan de gesprekjes van alledag en ervoor zorgt dat je je leuke, mooie en nieuwe dingen ontdekt over je oma, je moeder en jezelf. Ik ben dan ook supertrots op de prachtige doosjes die vanaf vandaag in de winkel liggen en hoop dat er tijdens de decembermaand veel aandacht cadeau gegeven wordt. 

Veel liefs,
Elma 

Fotocredits: Personal Assistant 4 Busy Moms

#makeiteadecembertorember #hartenvragen #omdaternogzoveeltevertelleis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *