Meteen naar de inhoud

Mijn gevoel klopt, zo blijkt uit onderzoek. Van Harvard nog wel.

Geluk. We zijn er allemaal naar op zoek. Maar waar zit het ‘m dat nu eigenlijk in? Wat maakt je echt gelukkig? Ik geloof dat het allemaal draait om het hebben van een sterke band met de mensen die belangrijk voor je zijn. Dat is het gevoel dat ik vijftien jaar geleden begon te volgen en waar alles wat ik bedenk en maak op gebaseerd is. En hoe leuk is het dan als wetenschappers bevestigen dat je gevoel klopt? Onderzoekers aan Harvard komen – tot hun verrassing – tot de conclusie dat we het gelukkigst worden van goede relaties met de mensen die er voor ons het meest toe doen. Geweldig, toch?  

Soms moet er iets heftigs gebeuren, voordat je beseft wat echt belangrijk voor je is. Pas toen mijn moeder ernstig ziek werd, realiseerde ik me hoe belangrijk ze voor me was. En hoeveel ik haar nog wilde vragen en vertellen. Maar ik realiseerde me ook dat ik haar niet genoeg verteld had hoe veel ze voor me betekende. Dat was het begin van mijn grote het-roer-ommoment. Ik ging weg bij het bedrijf waar ik carrière maakt en richtte mijn aandacht op de mensen om mij heen. En ik voelde dat het klopte wat ik deed. Ik maakte Mam, vertel eens, een boek gevuld met vragen dat ik graag gevuld met antwoorden terug wilde. Ik wilde dat er iets blijvends zou zijn, over ons, voor altijd.  

Maar mijn eigen Mam, vertel eens, werd veel meer dan een boek. Wat ik van haar terugkreeg was zoveel meer dan alleen antwoorden. Door het geven van het boek kregen we écht contact en leerden we elkaar op een hele nieuwe manier kennen. We verbonden ons en leerden van elkaar houden precies zoals we waren. We kregen een ijzersterke en bijzondere band. En terwijl ik mijn band met haar versterkte, ontdekte ik mijn liefde voor het verbinden van mensen. Dat wilde ik ook aan andere mensen doorgeven, zodat ook zij hun eigen verhalen konden verzamelen, delen en herinneren. 

Hechte familiebanden en goede vriendschappen zijn het geheim van een lang gelukkig leven, geld en succes zijn minder belangrijk. Na 75 jaar onderzoek is dat de hoofdconclusie van Harvard. En ik begrijp als geen ander hoe lastig het is om eens een ander gesprek te beginnen met je moeder, je zus of je beste vriendin. Maar wat ik heb geleerd is dat je heel ver komt met het stellen van vragen en échte tijd en aandacht geven aan elkaar. Echt contact maken, daar gaat het om. Daar word je gelukkiger van, zeggen zelfs de mensen van Harvard. En tijd heb je niet, die maak je. Dus hup, leg je telefoon een keer opzij en begin gewoon.  

Geluk is dus eigenlijk heel simpel. Het is het gevoel dat je krijgt als je er met je volle aandacht bij bent als je kind je knuffelt, je geliefde je een kus geeft, of je dat dansje doet met een vriendin. Het is de high five die je lachend geeft op je werk of het warme gevoel als je een fijn gesprek hebt gehad met iemand die belangrijk voor je is. Want dat geluk waar we naar op zoek zijn, dat is er allemaal al. Je hoeft er niet naar op zoek in een Tibetaans Klooster, tenzij je dat wilt natuurlijk. Geluk is gewoon om je heen. Elke dag weer.  

En dat Harvard nu bevestigt wat ik al die tijd voelde, dat vind ik mooi. Net als dat er op dit moment meer dan vier miljoen mensen wereldwijd geïnspireerd zijn door mijn persoonlijke verhaal en missie. Het maakt me dankbaar. Maar ook vastbesloten om door te gaan met mijn missie: het helpen van mensen bij het maken van écht contact en het verzamelen, delen en bewaren van herinneringen. De kleine en de grote. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *