Meteen naar de inhoud

Hoe je jouw kind kunt helpen bij het creatieve ondernemerschap

Als moeder vind ik het belangrijk dat mijn kinderen de waarde van geld leren kennen en begrijpen dat ze er zelf voor moeten werken. Vroeger deden ze kleine klusjes om wat extra zakgeld te verdienen, maar naarmate ze ouder worden, worden ook hun wensen groter.

Mijn oudste wilde heel graag een VR bril, maar toen hij besefte hoelang het zou duren om het geld hiervoor bij elkaar te sparen met glas wegbrengen of de was opvouwen, realiseerde hij dat hij daar jarenlang mee bezig zou zijn. Wat ontstond was een prachtig gesprek/brainstorm over je talenten ontdekken en “iets” bedenken waar je mensen blij mee kon maken. Het was 2 dagen stil, totdat ik de vraag kreeg of hij zelf sneakers mocht customizen. Hij had iets gezien op TikTok en dat leek hem te gek.

En ook al weet ik niets van sneakers, ik heb geleerd dat ontdekken waar je kracht ligt altijd begint met een idee. En ging ik samen op pad om witte sneakers, stiften en schilders tape te kopen. Dat uitje was al een cadeautje op zich, heerlijk die energie en dat enthousiasme. Daarna heeft hij dagenlang aan zijn ontwerp gewerkt. En ik vind het resultaat te gek. Het allereerste paar Finns customized sneakers is bijna klaar en ik kan niet wachten op het moment dat hij ze trots naar school aantrekt. Hij is er dagenlang mee bezig geweest en ik heb mee zitten genieten terwijl hij bezig was.

Wat het mij weer liet zien, is dat je kinderen aanmoedigen om hun talenten en ideeën te ontdekken veel meer brengt dan alleen het eindresultaat. Het leerde me dat hij heel anders denkt dan ik, bracht mij de leukste gesprekken over zijn ontwerp, gezelligheid (ja, en rotzooi) in huis en zijn pret was mijn pret. En mijn uitdaging is natuurlijk om je er niet mee te bemoeien, tenzij daar om gevraagd wordt. Het draait hier namelijk niet om wat ik denk of goed vindt, maar om ontdekken voor hem.

Het grappige is ook dat ik hem niet meer gehoord heb over die VR bril. Schijnbaar is de invulling van zijn tijd nu leuker dan iets waarvan hij dacht dat hij het wilde hebben. Wat Finn leerde is dat het verdienen van geld anders kan. Je hoeft helemaal geen  klusjes te doen die je eigenlijk niet leuk vindt. Hij dacht na over waarde creëren voor anderen door “iets” te gaan doen dat hij leuk vond. Je begrijpt dat de eerste bestelling bij hem binnen is. Binnenkort zie je me rondhuppelen op roze Finn’s. Handmade, with love.Ik zou het inspirerend vinden om meer verhalen te horen over kids die een zakcentje willen verdienen en die daar een heel eigen manier voor gevonden hebben. En hoe jij daarbij geholpen hebt. Heb je een mooi verhaal dat je wilt delen? Stuur dan een mailtje, liefst met foto, naar info@elmavanvliet.nl

Liefs, 

Elma van Vliet  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *