Voordat ik moeder werd, had ik een romantisch beeld van het ouderschap. En er was niets dat me had kunnen voorbereiden op de realiteit. Het is voor mij namelijk alles tegelijk. Het is het meest mooie, vermoeiende, lastige en geweldigste dat me ooit is overkomen. Ik heb geleerd dat opvoeden niet uit een boekje te leren valt. Het gaat allemaal over je kind én jezelf in je nieuwe rol leren kennen. Sommige dingen zullen heel natuurlijk gaan, terwijl andere zaken altijd een zoektocht zullen blijven. Met als motto: Soms win je, soms verlies je. Morgen is er weer een nieuwe dag.
Ik geloof niet dat er ouders zijn waarbij alles altijd makkelijk gaat. En als ze dat wel zeggen, dan geloof ik ze niet. Daarvoor heb ik teveel gesproken met experts, vaders en moeders. Gesprekken waaruit bleek dat we met zijn allen wekenlang op 2 uur slaap kunnen functioneren, er minimaal 267 trucjes zijn om je peuter te laten eten en we allemaal weten dat er niets meer belangrijk is als je kind ziek is. Maar ik hoorde ook smakelijke verhalen over krijsende peuters in supermarkten, zelf geknipte kapsels, ondergetekende muren en ontplofte huiskamers. En al die verhalen samen leerden me dat perfecte ouders niet bestaan. Wat wel bestaat zijn perfecte dagen en momenten.
Maar terug naar dat opvoeden. Dat is zo makkelijk nog niet. Het gaat allemaal om het ontdekken van je eigen stijl en uitvinden wat het best bij jou en je kind past. Maar ook al doet iedereen het anders, er zijn een aantal dingen belangrijk voor elk kind. Je veilig voelen, hulp krijgen bij je ontwikkeling, goede communicatie en weten wat de regels zijn bijvoorbeeld.
Ik persoonlijk geloof dat praten dé sleutel is om elkaar te leren kennen en beter te begrijpen. En dat samen leren praten ervoor zorgt dat opvoeden makkelijker gaat. Als je weet wat de werkelijkheid voor je kind is, dan maak je andere keuzes. En samen praten is iets dat je kunt leren. Ook al zijn ze nog zo klein. Als ouder denk je namelijk vaak dat je weet wat je kind denkt. Of vul je zaken voor ze in. Dat gebeurt mij dagelijks. Maar hoe vaak vraag je het eigenlijk en maak dan tijd om écht even te luisteren?
In de drukte van alledag is het soms moeilijk om quality time met je kind te vinden. En als je dan tijd hebt, dan is een echt gesprek op gang te brengen en te houden vaak lastig. Je kind meer laten vertellen over wat hem/haar bezighoudt heeft veel te maken met de vragen die je stelt. Ik heb de afgelopen jaren zelf veel trucs ingezet om in de belevingswereld van mijn eigen kinderen te duiken en heb genoten van de antwoorden die ze me gaven. Omdat ze me verrasten. En verbaasden of ontroerden. En ik merkte dat ik echt nog wel wat kan leren van die kleine mensjes.
Daarom wil ik graag een aantal vragen met jullie delen die je aan je kind kunt stellen. Vragen die ik ontwikkeld heb om een leuk en goed gesprek met je kind op gang te brengen. Ik hoop dat jullie met deze vragen samen lachen, kletsen en nieuwe dingen over elkaar ontdekken.
5 vragen om je kind te stellen:
- Wat ging er vandaag heel goed?
- Wanneer moet jij om me lachen?
- Wat kunnen kinderen beter dan grote mensen?
- Welke dingen zou je vaker met mij willen doen?
- Waar word jij heel blij van?
Het beste moment om je kind deze dingen te vragen, dat bepaal je zelf. Sommige kinderen vinden het fijn om vlak voor het naar bed gaan nog even te kletsen, bij anderen werkt het het beste tijdens het eten samen. Maar het meest belangrijk is, dat je als ouder tijd maakt. Tijd waarin je je telefoon niet checkt, in je hoofd niet bezig bent met allerlei to-do-lijstjes of andere dingen. Laat de boel de boel even en zorg dat je alleen aandacht hebt voor je kind. Want het allermooiste dat je je zoon of dochter uiteindelijk kunt geven is échte aandacht.
Liefs,
5 VRAGEN VOOR EEN GOED GESPREK MET JE KINDElma